Komunikaty prasowe

2017-04-24

Bezpieczny z kartą ICE od Concordii

Concordia Ubezpieczenia przygotowała 200 tysięcy kart ICE, na których można wpisać swoją grupę krwi, choroby, a także dane kontaktowe do osoby, którą należy powiadomić w razie wypadku.

Często o uratowaniu życia lub zdrowia ofiary wypadku decydują minuty. Wiedza o grupie krwi, alergiach czy chorobach przewlekłych pomaga ratownikom udzielić pierwszej pomocy, a w szpitalu przyspiesza postawienie diagnozy czy wybór terapii. W odpowiedzi na to zrodziła się idea karty ICE (ang. In case of emergency), którą Concordia Ubezpieczenia postanowiła propagować.

2017-04-21

Wyniki Grupy Concordia Ubezpieczenia za rok 2016

Wynik finansowy Grupy Concordia Ubezpieczenia w 2016 r. wyniósł łącznie +10,3 mln zł, przy sprzedaży w wysokości 424,3 mln zł. Jest to rezultat przekraczający założony plan i zgodny z przyjętą strategią.

WTUŻiR Concordia Capital SA
W roku 2016 Concordia Capital SA wygenerowała przypis na poziomie 60 mln zł, czyli o 3,7 proc. więcej względem roku 2015. Życiowa spółka Concordii zakończyła rok zyskiem wysokości +4,7 mln zł.

2017-04-20

Od ognia do ponownego otwarcia – czyli pożar w hotelu

Wiosna i lato to gorący okres w branży hotelarskiej, szczególnie wśród obiektów położonych w miejscowościach turystycznych. Rozpoczynający się właśnie sezon zaowocuje nie tylko wzrostem rezerwacji indywidualnych, ale również grupowych w kontekście organizacji uroczystości rodzinnych, spotkań biznesowych czy integracji firmowych. Niestety, proporcjonalnie do wzrostu obłożenia, rośnie również ryzyko wystąpienia niebezpiecznych zdarzeń, jak np. pożar czy zalanie obiektu, których konsekwencje – w sytuacji braku odpowiedniego zabezpieczenia – mogą być bardzo dotkliwe dla naszego biznesu.